Portfolio

 

Productontwikkeling hazelnootschuimtaart banketbakkerij Maison Kelder:

Door middel van wetenschappelijke literatuur is onderzoek gedaan naar de specifieke functionaliteit van dierlijke ingrediënten die aanwezig zijn in een hazelnootschuimtaart. De focus lag hierbij op het vervangen van dierlijk eiwit door een plantaardig eiwit. Een plantaardige hazelnootschuimtaart is ontwikkeld om milieubelasting te verminderen.

 

Procesefficiëntie slagroomtaarten bij Taartenwinkel.nl:

Bij het bedrijf Taartenwinkel.nl is onderzoek uitgevoerd naar een verbetering in efficiëntie van het productieproces. Tijdens dit onderzoek is de tijd van losse handelingen gemeten. Aan de hand van de gemeten tijden is een handmatige flow gecreëerd waar alle handeling aan de taart werden verricht.

 

Productontwikkeling gebak bij Hema:

Bij de Hema bakkerij is onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van lactosevrij gebak. Hierbij is gekeken naar het destijds huidige assortiment, waarbij uiteindelijk de twee meest verkochte gebaksoorten zijn gekozen om lactosevrij te maken. Bij elke test is de nieuwe variant sensorisch getest en vergeleken met de originele versie. Aan de hand van deze uitkomst werd besloten of verdere productontwikkeling nodig waren.

 

Productontwikkeling plantaardige yoghurt:

Voor het bedrijf TOP B.V. is onderzoek gedaan naar een geschikte fermentatiemethode voor plantaardige yoghurt. Aan de hand van dit onderzoek zijn drie testmethodes opgesteld. Na verschillende trials is de beste methode geselecteerd voor optimalisatie en productontwikkeling van een plantaardige yoghurt. 

 

Productontwikkeling rijstzoutjes bij Menken Orlando B.V.:

De voedingswaarde van het huidige assortiment rijstzoutjes is onderzocht. Dit werd vervolgd door een trendonderzoek. Op basis van deze resultaten is een innovatief rijstzoutje ontwikkeld rijk aan eiwitten met een hoge eiwitkwaliteit. Ook is hierbij gekeken naar mogelijke voedings- of gezondheidsclaims.

 

Smaakstudie voor promovendus Vera van Stokkom bij Wageningen universiteit:

Bij het promotieonderzoek van Vera van Stokkom is geholpen door sensorische testen te organiseren en coördineren. Ook is de statistische verwerking van resultaten uitgevoerd en zijn  chemische analyses gedaan van verschillende soorten groenten met de toevoeging van zes basissmaken.

 

Productontwikkeling vernieuwend patisserieproduct bij NMK Esbaco:

Om de traditionele patisserie te doorbreken zijn groenten en patisserieproducten gecombineerd. Hierbij zijn verschillende petit fours ontwikkeld waarin groenten verwerkt zijn  met uitdagende smaakcombinaties. Het project bestond voornamelijk uit trendonderzoek en producttesten.

 

Productontwikkeling glutenvrije bakmix bij Taartenwinkel.nl:

Voor het bedrijf Taartenwinkel.nl is een glutenvrije bakmix ontwikkeld. Door het vergelijken van verschillende taartrecepten is een standaardreceptuur verkregen. Stap voor stap zijn alle vocht- en glutenbevattende ingrediënten verwijderd en vervangen. Bij elke vervanging heeft een sensorische test plaatsgevonden om zo het beste eindproduct te verkrijgen.

 

Productontwikkeling veganistische macarons:

Veganistische macarons zijn ontwikkeld door dierlijk-eiwit te vervangen door plantaardig-eiwit. Voordat de testen zijn uitgevoerd, heeft een kort literatuuronderzoek plaatsgevonden over de eigenschappen van dierlijk- en plantaardig-eiwit. Uiteindelijk zijn vier uitdagende smaakcombinaties gemaakt met behulp van Food Pairing.

 

Onderzoek functionaliteit zetmeel bij Avebe:

Voor vijf nieuwe zetmeelsoorten van Avebe is onderzoek gedaan naar de functionaliteit. De nieuwe zetmeelsoorten zijn bewerkt, maar de eigenschappen waren nog niet bekend. Door middel van verschillende reologische testen, onderzoek naar de oplosbaarheid en de toepassing in applicaties zijn de functionaliteiten duidelijk omschreven.

 

Onderzoek voedselverspilling bij Hogeschool Inholland:

Tijdens het onderzoek is gekeken naar voedselverspilling doorgaans de hele keten in de groente- en fruitsector; van de veredelaar tot de consument. Voor de schakels waar het meeste voedselverspilling plaatsvindt zijn oplossingen geformuleerd. Ook wordt advies uitgebracht over het gebruik van reststromen.